ABILITATI

Numele GAGGIA este aproape sinonim cu espresso. A fost pasiunea si indeletnicirea barmanului italian Achille Gaggia de a  produce cea mai delicioasa cafea din Milano, lucru care a dus la inventarea stratului de crema - ingredientul unei cafele perfecte. Cunoscatorul de cafea stia ca nu exista nici o singura placere mai mare in viata decat aceasta bautura : aspectul aroma bogata, seducatoare si persistenta. Dar crearea unei cafele perfecte necesita rabdare, precizie si practica. Stapaneste arta de a face cafea si  in curand va deveni un ritual zilnic sacru.

Preparatul de baza

ESPRESSO

-

Pentru a face espresso-ul perfect, aveți nevoie de echipamentul adecvat combinat cu cunoașterea întregului proces de preparare. Asa cum un  espresso formează baza multor alte băuturi pe baza de cafea - cum ar fi un capuccino, macchiato si latte macchiato - este vital ca tu sa stapanesti arta de a face cafea. După ce deprinzi tehnica de a face un espresso - și crema  - poți face practic orice variante de bautura pe baza de cafea.

 
Gaggia Milano
ESPRESSO

CAFEA MACINATA

 
ESPRESSO

CANTITATEA DE CAFEA

.
.
ESPRESSO

PRESIUNEA ABURILOR

Gaggia Milano
Gaggia Milano
ESPRESSO

DEBIT

-

Prepararea cafelei durează între 25 și 30 de secunde. Noi numim aceasta, rata de curgere - pentru viteza la care apa curge prin suportul de filtru. În cazul în care debitul este prea rapid, cafeaua a fost măcinată prea mare, rezultând în sub-extracție. În acest caz, trebuie să modificați râșniță de cafea la o setare mai fina. Acest lucru reduce spațiul dintre zațul de cafea fiind mai greu pentru apa să treacă prin el. Dacă rata de curgere este prea lenta - cunoscuta sub numele de supra-extractie - reglați râșnița la o setare grosieră. Singura modalitate de a stabili rata de curgere corectă este prin experimentarea cu diferite rasnite.

ESPRESSO

EXTRACTIE

-

Odată ce apa începe să curgă, ar trebui să se întâmple două lucruri. În primul rând, espresso-ul ar trebui să curgă la un flux lent, dar constant. În al doilea rând, există culoarea fluxului trebuie să se schimbe de la o culoare inchisa catre una mai deschisa , pe masura ce apa extrage uleiurile din zat. Aromele mai tari se extrag in primele câteva secunde; elementele amare sunt extrase din ultima parte a shot-ului. Atunci când fluxul de începe să danseze,cafeaua dumneavoastra este gata.

Gaggia Milano
Gaggia Milano
ESPRESSO

CURATAREA SUPORTULUI DE FILTRU

-

Se clătește și se sterge filtrul cu o cârpă curată după fiecare utilizare. Ar trebui să fie întotdeauna lăsate în mașină - chiar și atunci când nu este în uz - astfel isi menține temperatura corectă.

LAPTE INTEGRAL & RECE

CREMA

-

Utilizați numai lapte integral pentru a face crema. Acesta conține cel mai bun echilibru de proteine și grăsimi și produce o spumă mai groasa decât laptele degresat sau semi-degresat. De asemenea, puteți utiliza lapte integral organic, dar - la fel ca și cafeaua de origine - compoziția sa este mai putin consistenta. Acest lucru înseamnă că puteți avea o crema perfectă intr-o zi, dar nu și in următoarea. Utilizați întotdeauna lapte rece direct din frigider - si de asemenea, păstrați recipientul de lapte în frigider. Laptele rece este mai bun, deoarece vă oferă mai mult timp pentru a crea o crema netedă, catifelată înainte de a ajunge la temperatura corectă.

Gaggia Milano
Gaggia Milano
CREMA

Lapte integral & rece

-

Utilizați numai lapte integral pentru a face crema. Acesta conține cel mai bun echilibru de proteine și grăsimi și produce o spumă mai groasa decât laptele degresat sau semi-degresat. De asemenea, puteți utiliza lapte integral organic, dar - la fel ca și cafeaua de origine - compoziția sa este mai putin consistenta. Acest lucru înseamnă că puteți avea o crema perfectă intr-o zi, dar nu și in următoarea. Utilizați întotdeauna lapte rece direct din frigider - si de asemenea, păstrați recipientul de lapte în frigider. Laptele rece este mai bun, deoarece vă oferă mai mult timp pentru a crea o crema netedă, catifelată înainte de a ajunge la temperatura corectă.

Gaggia Milano
CREMA

MONTAREA CONDUCTEI DE ABURI

-

Puneți conducta de abur în cana astfel incat acesta este doar la câțiva milimetri sub suprafață. Porniți aburul și mentineti in miscare cana pe masura ce  laptele se ridică, astfel încât conducta sa rămâna întotdeauna chiar sub suprafață.

Gaggia Milano
Gaggia Milano
CREMA

OMOGENIZARE

-

Dacă există orice bule pe suprafața cremei, loveste usor cana de lapte de tejghea de câteva ori. Apoi agită laptele timp de aproximativ 20-30 de secunde pentru a crea un strat neted, catifelat. În cazul în care încă mai apar bule, doar misca carafa de câteva ori.

LAPTE SAU SPUMĂ?

MACCHIATO

-

Un espresso macchiato nu este nimic mai mult decât un espresso cu o mică picătură de crema de lapte în el. "Macchiato" înseamnă "pata" în limba italiană. Asa ca un macchiato espresso este literalmente un espresso "pătat": colorat cu lapte. Nu turnați lapte lichid - doar o liniuță mică de crema folosind o linguriță.

Gaggia Milano
Gaggia Milano
ESPRESSO MACCHIATO

LAPTE SAU SPUMĂ?

-

Espresso macchiato a primit acest nume deoarece barmanul avea nevoie sa arate chelnerilor care era diferența dintre un espresso și un espresso cu un pic de lapte. Deci, practic ei au  "marcat" acestea din urmă (machiatto inseamna "marcat" sau "pătat" în limba italiană). În mod tradițional, această băutură este "patata" cu lapte, nu cu spumă.

Gaggia Milano
CUM SE PREPARA

CAPPUCCINO

-

Un cappuccino este o treime espresso, o treime lapte fierbinte, iar o treime spumă - în această ordine. Adesea, modelele sunt create în spuma. Ciocolată rasa, zahăr brut, scorțișoară sau alte condimente sunt adesea presarate pe deasupra. De asemenea, puteți topi ciocolata în cafea înainte de a adăuga lapte.

Gaggia Milano
CAPPUCCINO

APTITUDINI DE A CREA MODELA IN SPUMA

-

Crearea de modele complicate în spuma unui cappuccino necesită abilități suplimentare. Cu toate acestea, sa faci un model de baza- floare- este relativ ușor. Incepe prin a turna laptele  în mijlocul paharului - peste espresso - într-un singur flux constant. Cand paharul este aproape plin, se agită ușor cana dintr-o parte în alta aducand-o  încet înapoi. Pentru a termina floarea ta, deseneaza prin modelul pe care deja l-ai  facut -fix in centru.

Gaggia Milano
Gaggia Milano
CUM SE PREPARA

LATTE MACCHIATO

-

Latte macchiato literalmente înseamnă "lapte pătat" - patat cu espresso, în acest caz. Exact opusul unui espresso macchiato.Cu  toate acestea nu ar trebui să fie confundat cu o cafea cu lapte. În acest caz, cafeaua este adaugata in  lapte - si nu  laptele se adaugă in cafea. Are mai mult spuma. Doar jumătate (sau mai puțin) din cantitatea  unui espresso este utilizata pentru a prepara un latte machiatto. Și este o băutură 'stratificata'. Pur și simplu spune: la o cafea cu lapte, accentul se pune pe cafea; la un latte macchiato, accentul cade pe lapte.

Gaggia Milano
CUM SE FACE

LATTE MACCHIATO

-

Se încălzește laptele și se toarnă - împreună cu spuma - intr-un pahar înalt până când este aproape complet plin. Apoi lăsați-l să se stabilească pentru o vreme. Deoarece spuma este mai ușoara decât laptele,  se va separa în două straturi - laptele în partea de jos, spuma deasupra. În continuare, se toarnă espresso - foarte încet - în centrul paharului cu lapte. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să folosiți un pahar de carton deoarece așa îl puteți îndoi pentru a forma un canal de scurgere. Ai putea turna de asemenea, espresso-ul de pe partea din spate a unei lingurite.

Gaggia Milano
Gaggia Milano
Gaggia Milano